Psiholog vs Psihiatru
Problematica acestei confuzii care este prezentă în zilele noastre duce la judecăți de valoare și stigmatizare. Astfel, pe scurt, problemele ce pot fi tratate de psiholog se pot accentua, creează disfuncționalitate majoră și merg în zona psihiatrică din cauza lipsei de informare.
Confuzia dintre cele două profesii este cauzată de faptul că ambele au un scop comun: bunăstarea psihică și funcționalitatea persoanelor în viața de zi cu zi. Astfel de multe orice necesită lucrul în echipă.
Pregatire profesionala
Psiholog – Facultatea de Psihologie(3 ani) pregatire universitară, Master(2 ani) în una din diferitele specializări( Clinică, Organizațională, Securitate Națională etc) corelat cu formarea ce reprezintă un numar de sute de ore de practică pentru obținerea gradului de psiholog autonom.
Psihiatru – Facultatea de Medicina (6 ani) pregatire universitară, rezidențiat (5 ani) pregătire practică în cadrul spitalelor de profil și examenul pentru gradului de medic specialist.
Metoda de tratament
Psihologul tratează problemele emoționale și mintale ale pacienților prin ședințe de consiliere și terapie.
Psihiatrul poate prescrie tratamentul medicamentos care acționează asupra neuroreceptorilor din creier și țin sub control anumite gânduri ale pacienților în special asupra celor cu ideație suicidară.
Metoda de diagnosticare/testare
Psihologul deține pe lângă metodele de observație și dialog cu pacientul un portofoliu de teste pe care le poate aplica pentru a obține date despre personalitatea și comportamentul pacientului.
Astfel in funcție de datele depistate acesta poate începe terapia pentru rezolvarea problemelor sau poate recomanda pacientul sa se adreseze și unui medic psihiatru în cazul în care este necesar tratamentul medicamentos. În această situație specialiștii trebuie să lucreze în echipă.